Kokanoad

Kokanoad

Bestmark pakub kvaliteetseid kokanuge nii restoranidele kui ka kodukokkadele. Kokanuga on iga toiduvalmistaja kõige tähtsam tööriist. Kokanuga võiks kindlasti olla kvaliteetne ja peab olema mugav käes hoida. Kokanoa valimisel on palju tooteomadusi, mida tasub arvesse võtta – noa tera kuju vastavalt kasutusotstarbele, tera pikkus ja laius, tüüp (Euroopa või Jaapani stiilis tera) ja kõvadus, käepideme kuju ja materjal, noa kaal ja tasakaal, välimus ning loomulikult ka hind.

Kokanoa tera võib olla kas sirgem või siis rohkem kumer, mis sobib rohkem kiigutavat hakkimisstiili harrastavale kokale. Kui valite kumerama teraga noa, siis soovitame nuga, millel oleks kõrgem noakand, et käepideme ja lauapinna vahele jääks sõrmedele ruumi. Kui on hoopis palju hakkimist, siis võib sobida ka aasiapärane santoku-tüüpi nuga. 

Kokanoad jagunevad tüübilt Euroopa (Saksa) ning Jaapani stiilis nugadeks. Saksa noad on reeglina laiema teritusnurgaga (17,5 – 20°), terad on tavaliselt paksemad ja seega ka raskemad ning seetõttu loetakse neid “tööhobusteks” millega sobib töötada suure koormusega köökides. Saksa nuga peetakse üldnoaks, mis sobib paljudeks erinevateks töödeks. Kuna saksa noad on paksema teraga ja robustsed, siis sobivad nad hästi kõvade ja paksemate asjade lõikamiseks, näiteks paksud lihatükid, kõrvits või arbuus. Kvaliteetse saksa noa puhul on tera ühes tükis ulatudes noa tera tipust kuni käepideme lõpuni. Noatera kõvadust mõõdetakse Rockwelli skaala järgi ning saksa noad on võrreldes jaapani nugadega pigem pehmema teraga, kõvadusaste on tavaliselt 56-57.